Muži

Utkání s Pragou shrnuje trenér A mužstva Ondřej Kutil:

V sobotu “A” tým odehrál napínavý zápas proti RC Praga kde se hrálo jak o pohár městské části Praha 9, tak také o důležité body do tabulky.

Celý týden proběhl dobře a i kvalita tréninků byla na dobré úrovni. Sice naší sestavu poznamenalo několik změn, ale je velice pozitivní, že se dokážeme vyrovnat i s poměrně velkou marodkou.

Co se zápasu týče tak ten měl 2 části. V první 60minutovce se nám nedařilo v zakončení, kdy po taktické stránce utkání nebylo špatné, ale brzdí nás naše chyby, kterých je stále hodně a které tým stojí spoustu sil. A tentokrát to nebylo jen spoustu sil – naše chyby nás stály dvě obdržené “pětky”.

V posledních 20 minutách se prokázala mentální síla všech hráčů a také větší chuť a vyšší herní rychlost. Soupeř tak obdržel za 20 minut 21 bodů a mohlo to být i více, nebýt našich chyb ve finálních fázích.

Pravdou ale je, že zápas pro nás také mohl mít opačný průběh, jelikož soupeř neproměnil 7 bodů. Máme tak co zlepšovat, aby náš příští zápas byl zase o krůček lepší než ten, který se odehrál s RC Praga.

Je velice pozitivní, že se tým drží zavedeného herního plánu a všichni hráči mají chuť bojovat 80 minut až do konce, což už se nám několikrát vyplatilo i v předešlé sezóně. Tato bojovnost podpořená důvěrou v to, co každý na hřišti máme za úkol, nás nakonec přivedla k těsnému ale důležitému vítězství.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem hráčům, kteří v tomto zápase byli na hřišti, ale ještě více hráčům, kteří do zápasu nezasáhli. Uvědomujeme si, že to pro ně nebylo lehké, ale víme, že každý z nich je ochoten se obětovat za tým. Tým, který má chuť se zlepšovat zápas od zápasu.

Fotografie z utkání najdete např. u Miloše Březiny, u Koudyho, Martina Košaty, Jarky Čížkové nebo na Sparta Forever. Díky vám všem!

U19

V neděli od 16 hodin proběhlo na Podvinném mlýně utkání U19 mezi RC Sparta Praha a RC Praga Praha. Utkání mělo jednoznačný průběh a po zodpovědném výkonu všech hráčů jsme porazili soupeře výsledkem 112:5 (48:00).

Příští týden věnujeme důkladné přípravě na další utkání, které sehrajeme s RC Mountfield Říčany. Utkání se odehraje v pondělí 28. 9. 2020 od 17.30 hodin v Říčanech. Bohužel se budeme muset obejít bez našeho kapitána Ondry Bejčka (operace přetržené šlachy v ruce). Dorazte nás podpořit!

U16

Kadeti odehráli své druhé utkání v rámci Rugby Cupu 2020. V prvním kole, kdy s přehledem přehráli kadeti Sparty Petrovice, je čekal ve 2. kole zdatnější soupeř Tatra Smíchov, která má natolik široký kádr, že přihlásila do soutěže dva týmy.

Naděje Sparty odehráli své druhé utkání v sezoně proti favorizovanému soupeři velmi zodpovědně a po zásluze vyhráli 15:41 (po poločase 5:24).

Sparta hrála od samého počátku velmi aktivně, z přemíry snahy se však dopustila velkého množství individuálních chyb, za které byl většinou trestný kop a to ji brzdilo v souvislé hře. V první půli se několikrát dařilo narušit obranu soupeře a následné fáze z rozvinutím hry do volného prostoru, přinesly snadno body a tím i důležitý náskok. Po změně stran se zpočátku snažili domácí z výsledkem něco udělat, ale Sparta dokázala po obdržených bodech ihned razantně odpovědět a měla utkání pod kontrolou.

“Vítězství nad Tatrou je velmi důležité pro sebevědomí hráčů, ale ještě potěšující je stále zlepšující se souhra týmu a přístup hráčů k samotnému utkání. Naplánovali jsme si velmi náročný podzimní program utkání, který je pro hráčský klíčový”, řekl po utkání hlavní trenér Marek Švíř.

Fotografie z utkání najdete na Facebooku Sparty (děkujeme Františkovi Zelenkovi).

Program kadetů na podzim

12/9 Rugby Cup 1. kolo  – Petrovice – Sparta 5:48 

19/9 Rugby Cup 2. kolo – Tatra A – Sparta 15:41

26/9 reprezentace U16

28/9 přípravné utkání Praga – Sparta

3/10 Rugby Cup 3. kolo – Mariánské Hory – Sparta

10/10 Rugby Cup 4. kolo – Sparta – Babice

17/10 reprezentace U16

18/10 přípravné utkání Tatra A – Sparta

24/10 Rugby Cup 5. kolo Sparta – Říčany 

31/10 reprezentace U16

1/11 přípravné utkání Slavia – Sparta 

7/11 přípravné utkání Tatra A – Sparta 

14/11 přípravné utkání Sparta – Slavia

U14

Zápas s Říčany shrnuje trenér U14 Radan Mik:

V nádherném nedělním po poledni jsme se utkali s týmem U14 RC Mountfield Říčany. K hodnocení samotného utkání musím konstatovat, že náš tým bohužel první polovinu zápasu zcela a na plné čáře odevzdal soupeři a tak byl výsledek po prvních třiceti minutách 0:26. Po přestávce se vývoj zápasu otočil, sparťanští hráči začali tvořit hru, objevily se i nádherné ragbyové akce a tak dokázali svou pílí skórovat ve svůj prospěch – druhou polovinu Sparta vyhrála skórem 12:7. Každopádně na kompaktně hrající tým RC Mountfield Říčany tento výsledek nestačil a ten zcela zaslouženě zvítězil 12:33.

U12

Report z víkendového turnaje U12 přidávají Dalmoš a Robert:

Na posledním turnaji jsme postavili pouze tým do kategorie A. V kategorii B jsme byli zastoupeni několika hráči, kteří společně s Tatrou a jedním hráčem Olympu nastoupili v týmu namixovaném týmu “Barbarians”. Oproti minulému turnaji se nám povedlo zlepšit pohyb na hřišti. Naopak se nám ukázaly nedostatky v obraně, na kterých budeme pracovat.  Všem bychom rádi poděkovali za nasazení.

Program pro následující víkendy:

  • 27.9. – volno
  • 3.10. – turnaj Olomouc – na ten postavíme jeden tým a pojedeme, pokud situace dovolí, společně vlakem
  • 11.10. – turnaj Tatra – plánujeme postavit tým do kategorie A a společně s jiným klubem umístit hráče do B i C

Prosíme hráče a hlavně rodiče o včasné přihlašování na turnaje. Ideálně pomocí aplikace Teamstuff, pokud to není možné tak posílejte přihlášky mailem na tibor@imperium.cz. Přibližně v polovině každého týdne musíme sestavit jednotlivé týmy, a pokud máme málo hráčů, domluvit společné týmy v jednotlivých kategoriích. Pozdní přihlášky musíme odmítat, většinou už není možné dělat v nahlášených týmech změny.

Zhodnocení sportovního manažera Petra Oklešťka

Uběhlý víkend hodnotím pro sparťanské barvy  jako úspěšný. Po prohře v Říčanech čekala na muže Pragovka. I když jsme prohrávali o dvacet bodů, podařil se nám husarský obrat a konečné skóre 21:20 nám zaručil 4 body do prvoligové tabulky. Praha 9 věnovala nový pohár, který místostarosta Adam Važanský po utkání předal kapitánovi Honzovi Pávovi. Ragbyový vládce devítky je do konce roku RC Sparta Praha. 

Zápas žen se bohužel neodehrál z důvodu COVID 19. 

U19 vyhrála vysoko nad Pragovkou a U16 zvítězila na Tatrovce. Pozoruji tréninky těchto kategorií a pevně věřím, že se jejich hra bude ještě zlepšovat, protože tréninky jsou na dobré úrovni. U mladších kategorií vidím trochu problémy s novými pravidly, ale věřím, že postupem času se vše vyladí ke spokojenosti všech.

Příští týden se nám rozběhne akademie. Vybraní hráči mají o 4 tréninky navíc. Tréninková jednotka má 45 – 60 minut. Hráči se zde zlepšují ve svých ragbyových individuálních dovednostech. V akademii působí prvoligový hráči ze zkušenostmi ze zahraničí. 

Přeji všem pěkný ragbyový týden a ragby si hraj.

PO

Odebírejte novinky ze Sparty!