Ženy

Áda shrnuje své dojmy z víkendového mistrovství ČR žen v sedmičkách:

MČR 7s na Markétě jsme chtěli oproti loňsku posunout minimálně o jedno místo, tedy na medailové třetí. Co nás viditelně oslabilo byla neúčast (z důvodu nemoci) tří hráček ze základní sestavy. Naše hra jen málo připomínala sedmičkové ragby, spíše jsme hráli patnáctky. Zápas s Dragonem jsme vyhráli, další s Tatrou (pozdějším mistrem) prohráli. Stejně tak jsme prohráli i s Říčany a s Petrovicemi. Příští sobotu začíná patnáctková soutěž, tak věřím, že to bude lepší. Hrajeme na podviňáku od 11.30 s Říčany.

U12

Víkendový miniturnaj kategorie U12 přinášení trenéři kategorie Dalmoš a Robert:

Pro kategorii U12 na tuto neděli nebyl vypsán oficiální regionální turnaj, proto jsme se dohodli na mini turnaji s Tatrou, která pozvala ještě Pragu a Přelouč. Tatra poskytla své hřiště a zázemí, Milan Haitman zorganizoval mini rozhodčí v rámci kurzu rozhodčích, za což jim mnohokrát děkujeme.

Na turnaj dorazil tým, ve kterém byli zastoupení hráči zkušení i úplně noví a všichni předváděli v zápasech velmi dobré výkony a myslím že si všichni zahráli. Odehráli jsme dvě utkání ve výkonnostní skupině A a tři ve skupině B. V prvním poločase prvního zápasu s Tatrou jsme postavili tým ze zkušenějších hráčů a jasně jsme na hřišti vládli. Tato část turnaje nám dává optimistické naděje do dalších turnajů vzhledem k tomu, že se pár dobrých hráčů nezúčastnilo. 

V druhém poločase jsme vystřídali také méně zkušené hráče, aby si zahráli a my viděli jak si budou počínat. Samozřejmě se hra celého týmu zadrhávala, ale byly k vidění dobré a statečné výkony při obraně i útočení a to i u hráčů, kteří absolvovali jen dva tréninky! Při obraně se tým trochu více sbíhal k sobě a soupeři vyklízel prostor ke hře, což vzhledem ke zkušenostem střídajících je pochopitelné.

Druhý zápas s Pragou už ukázal, že nám hodně chybí hráči, kteří nemohli přijít. Pro hru v A skupině je potřeba vyrovnanější a vyhranější tým. Díky neformálnímu malému turnaji se nám podařilo domluvit účast našeho týmu i ve třech utkáních ve skupině B, kde mohli dostat větší prostor ti méně zkušení a ti zkušenější byli střídáni jen jednotlivě jako vzácné koření. Sehráli jsme tři utkání. S Přeloučí, Pragou a Tatrou. Všechna utkání byla hraná s nadšením, více hráčů se prosadilo do hry a to i ti méně zkušení, někteří dosáhli pětky úplně poprvé v životě. 

Všem moc díky za účast, doufáme že na dalších turnajích nasadíme alespoň dva týmy a uvidíme víc skvělých zápasů a velké nasazení ve hře. PS: Márovi Švířovi děkujeme za koučování vzdálenější části hřiště 😀.

U10

A stejně jako v kategorii U12, i U10 měla svůj turnaj. Report přináší trenér Petr Štěpánek:

První turnaj sezóny v Petrovicích byl zároveň ostrým testem nových úprav pravidel a musím přiznat, že jsem očekával mnohem bouřlivější atmosféru ohledně rozličných výkladů jednotlivých bodů zmíněných změn. Smekám před rozhodčími, kteří i přes jejich věk zvládli úvodní turnaj na jedničku a udrželi důstojnost svou, hráčů i okolí. Samozřejmě několik sporných situací nastalo, ale s tím se tak trochu počítalo a určitě podněty na dané téma nezapadnou.

Sparta vyslala do bojů tři týmy, do každé výkonnostní skupiny po jednom. Chlapci ve skupině A v prvním zápase předvedli téměř ukázkový výkon, zkrátka prezentaci nových pravidel jako na zakázku. Po té ale začala trochu váznout spolupráce a v dalších utkáních se prosazovali spíše individuálně. Každopádně tahle parta umí a bude se ještě zlepšovat.

 Ve skupině B si na trenérské pozici odbyl premiéru Karel (doufáme, že stálá posila našeho týmu) a pod jeho vedením se chlapci s Anetou vrhli do bojů v nejpočetněji obsazené skupině. Zde naopak spolupráce plně fungovala po celou dobu turnaje a bez ohledu na výsledky jednotlivých klání se hráči nenechali strhnout k potřebě uhrát vše sami.

Céčko. Skupina, kde hrají nejmladší, či nedávno příchozí. Podle tohoto klíče jsme poskládali tým, který příště zkusí skupinu B, protože rozdíl ve hře soupeřů byl propastný. Což nijak nesnižuje výkon našich borců, kteří zaslouží velkou pochvalu za splnění úkolu týdne: KOMUNIKACE alias MLUVTE SPOLU vulgo KDE JINDE MŮŽEŠ BEZTRESTNĚ ŘVÁT?

Muži

Aktuální dění okolo Áčka shrnuje trenér Ondřej Kutil:

Minulý týden byl poznamenán čekáním na výsledky testování na COVID-19 u dvou hráčů, kteří se setkali s nakaženým při tréninku na Dukle (testy obou hráčů byly negativní). Pondělní a úterní trénink se tak neuskutečnil. K tréninku jsme se vrátili až ve čtvrtek – trénink byl zaměřený na pohyb s míčem a míčové hry. O víkendu nebyl naštěstí žádný zápas v plánu, tak nás tato situace kromě dvou tréninků naštěstí nic nestála.

Teď v pondělí nám zase začíná seriózní práce, protože jedeme v sobotu 12. 9. do Říčan. Výkop je ve 14 hodin. Zápas to nebude lehký, protože Říčany mají v nohách k dobru utkání proti Slávii. O to víc budeme muset na tréninku pracovat, aby se nám v zápase nestal tento nedostatek osudným.

U16

U16 čeká v tomto týdnu příprava na úvodní utkání sezóny, které se hraje 12. 9. od 15:00 v Petrovicích.

Okénko sportovního manažera Petra Oklešťka

První tréninkový týden pro všechny mládežnické kategorie. Byla radost vidět plné hřiště ragbistů a za plůtkem spokojené rodiče, kteří pokukují po svých ratolestech. 

Ve středu proběhla schůzka pražských klubů. Řešili se nadcházející náborové akce. Vzali jsme si za své akci Praha Září, na kterém budeme ve dnech 15. 9. do 19. 9. 2020 na Výstavišti. Více najdete na webu akce.

V sobotu jsem viděl turnaj U8, na kterém nestartovali naši hráči po turnaji U10, kde jsme měli zastoupení 3 týmů. Trochu mne zarazili některé nové pravidla. Uvidíme jak se toto bude vyvíjet a že to budou ze začátku tzv. živá pravidla s možností úprav. Následně mně zaujal výsledek jediného odehraného utkání 1. ligy rugby RC Slavia vs. RC Mountfield Říčany. Slavia hrála s chutí a rozhodně se favorita nezalekla. Ženy RCS na mistrovstv ČR v sedmičkách skončili na čtvrtém místě. Asi spravedlivé umístění. Pevně věřím Ádovi, že se podaří začlenit mladé hráčky.

Petr přidává také další krátké zprávy:

  • Nábor probíhá dle očekávání. Do těch nejmladších kategorií přišlo nejvíce dětí a postupně dle přibývajícího věku méně a méně. Jen bych chtěl připomenout, že nábor tímto nekončí.
  • Ve čtvrtek proběhla trenérská schůze s vedením klubu a šéftrenérem mládeže Danem Benešem. 
  • Reprezentační sraz mužů byl zrušen z důvodu pandemie Covid 19. Je jen škoda, že jsme jako klub RC Sparta Praha od ČSRU nedostali informaci, že se tento sraz nekoná. 

V příštím týdnu se rozjedou i zápasy starších kategorií a muži pojedou do Říčan. Všem přeji hodně štěstí a radosti ze hry.

Odebírejte novinky ze Sparty!