U19

Jiří Skall: Kategorie Junorů zažila „černý“ týden – ve středu 22. 9. 2021 jsme prohráli se Slávií (konečný výsledek 5:75). Slávia nabitá reprezentanty U18 nám ukázala, jak velký rozdíl může být mezi hráči ze tří ročníků, které spadají do kategorie U19 (loni jsme z převahy starších kluků čerpali my).

Silné individuality soupeře, např. tříčtvrtka Miřácký, lehce procházeli naší obranou. Atleticky i silově byli na vyšší úrovni. Srovnatelní jsme byli hlavně ve standardních situacích, ale každá naše individuální chyba byla tvrdě potrestána. Slávie nám nastavila zrcadlo, ukázala, jak těžký může přechod z kategorie U16 do U19 být. Mrzí nás také zlomený kotník Davida Feista, který se na hřiště vrátí nejdřív na jaře.

V neděli 26. 9. jsme pak hráli v Olomouci (konečný výsledek 42:12). Omluvenkami zdecimovaný tým odjel do Olomouce pouze s 15 hráči a nestačil na aktivně hrající domácí. Ti nás předčili v aktivitě, osobním nasazením a někteřé také individuálními dovednostmi. Nasadili jsme všechny nováčky a ač jsme původně nechtěl, půlku zápasu odehrál i Alex Cyrani, který se připravuje na víkendové mistrovství Evropy. I do tohoto zápasu vstoupilo zranění – Kuba Šinágl si ze zápasu odnesl zlomenou čelist a i pro něj podzimní část sezóny končí.

Celkově nám oba zápasy ukázaly velké nedostatky v obranné fázi. Skládyk jeden na jednoho jsou tristní. Máme také velké mezery v dovednostech, někdy nám chybí nasazení a klíčovým hráčům správná rozhodnutí. Ukazuje se, že je s mládeží potřeba pracovat „rugbyově“ už od kategorie U14. Jsem moc rád, že opět začne fungovat sportovní centrum mládeže – hráči musí více trénovat a zlepšovat se.

Je také potřeba upozornit, že nastává kritické období ve vývoji a přechodu hráčů do kategorie Seniorů. V ročníku 2003 máme jen tři hráče,  v ročníku 2004 není momentálně jediný hráč, který by při změně kategorie z U19 na U18 mohl nastoupit za Muže. V ročníku 2005 je hráčů více, ale také je zde potřeba hodně práce.

Ženy

Sparťanky se zúčastnily víkendového soustředění NT opět v hojném počtu. Držíme palce ať dopadne co nejvíc rudých nominací.

U16

Marek Švíř: Kadeti měli v tomto týdnu kvůli hodně absencím volný týden. Doufejme, že se mužstvo dá během následujících dvou týdnů dohromady, aby bylo schopno smysluplně dohrát podzimní část. O tomto víkendu se na hřišti Sparty odehraje turnaj Ragby X, který je určen pro hráče, kteří mají nižší výkonnost.

U14

Radan Mik: V neděli nás čekala první prohra v sezoně na Slavii 42:12, a protože to bylo zrovna se Slávií, mrzelo nás to dvojnásob :). Někteří hráči byli zranění, jiní nemocní a další přinesli omluvenky kvůli státnímu svátku. K zápasu jsme tak nastupovali pouze s jedním náhradníkem. Na křídlech nastoupovali nováčcci – přesto to neznamenalo, že bychom byli horším týmem.

Na naší straně se opět objevilo mnoho individuálních chyb, ze kterých se kluci musí poučit. Musíme ale kluky pochválit za spaťanskou bojovnost – několikrát jsme soupeře naši převahou pěkně rozhodili. Myslím si, že takové vyrovnané zápasy kluci potřebují – zápasy, kde může vyhrát jeden nebo druhý tým a nic není předem dané. Další zápas nás čeká v sobotu 9. 10. doma na Podviňáku s RC Dragon Brno.

U8

Hanka a Láďa: Kategorie U8 neměla tento víkend turnaj. Po cca 1 měsíci tréninků se ukázalo, že je potřeba kluky a holky „rozhýbat“. Pod odborným vedením byl tedy úterní trénink zaměřený na gymnastickou průpravu.

Odebírejte novinky ze Sparty!